Allerlei informatie van biografische aard. Op dit ogenblik: 4 items, met name:

  1. Mededeling, december 2017
  2. Mededeling, najaar 2013
  3. Mededeling, najaar 2009
  4. Snelle bio, september 2009

Frank Vander linden – Foto door Guy Kokken

“Nachtwerk”: De laatste rechte lijn.
5 oktober 2018

“Nachtwerk”, het album, de tournee — heeft zijn sporen op 2018 nagelaten. De single “Ik dacht aan een vrouw” baande in januari de weg, talrijke optredens volgden, en het album werd hier en daar getipt als één van de platen van het jaar.

Pers en publiek waren enthousiast.

“Frank Vander linden beheerst de kunst om van het Nederlands een muzikale taal te maken” – De Standaard ****
“‘Nachtwerk’ van Frank Vander linden: Krop. Keel. Zoiets.” – De Morgen ****
“Sober en sereen klist Vander linden niet de heftige emoties van het moment, maar de materie die lang nazindert.”” – Focus Knack ****
Het resultaat is een bijzonder breekbare schoonheid” – Radio 1
“Zelden klonk een lach en een traan zo intens. Meesterwerk” – Luminoush Dash
“Eentje voor de lijst van beste break up-platen…” – Humo

Met de nieuwe single ‘Verdwenen vrienden’ op de radio breit Frank Vander linden dit najaar een vervolg aan zijn succesvolle solotournee met 15 nieuwe data verspreid over Vlaanderen. Op 28 december sluit hij dit intieme muzikale hoofdstuk af met een slotconcert in De Roma.

****************

Mededeling van boekingskantoor peterverstraelen.com, 2017-2018.

Frank Vander linden, stichtend lid van De Mens, kan het ook alleen. Dat bewees hij in 2009 en 2010 met zijn zeer succesvol solo-debuut “Frank Vander linden” (met daarop “In de walszaal”) en de bijbehorende, vijftig optredens tellende tournee.

Zonder De Mens schrijft en speelt hij bedachtzamer. De teksten krijgen nog meer aandacht, het bij momenten virtuoos akoestisch gitaarwerk springt naar voren.

De solo-artiest is zuinig op zichzelf: de trein genaamd De Mens blijft doorjagen (nu al 25 jaar), en buiten de “Alles wat ze doet”-EP (met “Liefde komt vanzelf”) en losse optredens wordt het gegeven Frank-alleen-met-gitaar niet uitgemolken.

Maar: begin 2018 komt er iets nieuws. Het nieuwe, voldragen solo-album “Nachtwerk”, en talrijke optredens, waarvoor Frank weer helemaal alleen de baan opgaat, met nieuwe nummers, oudere nummers, verrassende covers en bitterzoete levensverhalen. Een nieuwe manier, kortom, om de songschrijver en vertellende muzikant Vander linden van dichtbij te leren kennen.

****************

 

2. Mededeling (2013):

 

Frank Vander linden voelt zich al twintig jaar prima bij rockgroep De Mens.

Daarnaast heeft hij een parallel bestaan als man-alleen-met-gitaar. In 2009 resulteerde dat in de buitengewoon lovend onthaalde cd “Frank Vandert linden” en een zeer uitgebreide solotoer (“Magie in de zaal” – De Standaard – “Een meester” – Cutting Edge – “Hoogtepunten aanstippen heeft weinig zin, omdat er zo veel zijn.” – De Morgen).

Eind 2013 en 2014 — periode waarin De Mens een concertpauze neemt — is Frank zuinig op zichzelf. De solo-concerten die hij geeft, zijn dus redelijk exclusief. Verwacht u aan bekend en minder bekend solowerk ( van “In de walszaal” tot “Zware schoenen”), verrassende covers (van Elvis tot Jan De Wilde) en intieme of juist uiterst meezingbare versies van De Mens-klassiekers als “Maandag”en “Irene”.

 

3. Mededeling van boekingskantoor www.peterverstraelen.com (najaar 2009)

 

*********************

Frank Vander linden voegt – wegens uitzonderlijk succes – een tweede luik toe aan zijn solotoer.

De lente-concerten van de tournee FRANK VANDER LINDEN: SOLO ! kregen buitengewoon lovende recensies:

“De zanger legde zoveel nuances in zijn gitaarspel en zijn stem, dat elk liedje anders klonk…magie in de zaal.” (De Standaard)

“De bloemen die tijdens de pauze werden overhandigd, waren meer dan terecht. Wie een tikkeltje voeling heeft met De Mens, zal bij de aankoop van een ticket niet bedrogen uitkomen.” (DaMusic)

De solo-CD “Frank Vander linden” (met de singles “In de walszaal” en “De klokken”) wordt al even enthousiast onthaald:

Radio 1: ” ‘Frank Vander linden’ heeft de Vlaamse standaard voor 2009 meteen zeer hoog gezet. Wie dit jaar in dit landje een nieuwe plaat wil maken, weet wat de referentie is.”

Humo en De Standaard: drie sterren (“Goeie nummers zat.”)

P-Magazine en Metro: vier sterren (“Met zijn soloplaat wil Frank vooral ontroeren, en daarin slaagt hij met verve. De krop in onze keel is nog niet weggeslikt”)

Het Laatste Nieuws: “Een meer dan geslaagd solodebuut”.

De Morgen: vier sterren (“Hoogtepunten aanstippen heeft weinig zin, omdat er zo veel zijn.”

Cutting Edge: vier sterren (“Een meester.”)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Alles wat hij nodig heeft, zit in een kleine auto: een paar gitaren, nieuwe nummers en songs van De Mens, covers van Elvis Presley of Jan De Wilde, instrumentals, luisterliedjes, praatmomenten, stilte en lawaai. Intimiteit gegarandeerd, gulle lach is mogelijk.

Het is bijna vijftien jaar geleden dat Vander linden nog eens alleen op pad trok. Niet te missen dus.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Frank Vander linden werd geboren in 1962. De Mens is zijn huis, Solo ! is zijn bijhuis.

 

4. Snelle bio (september 2009)

 

Frank Vander linden, voorheen voetballer bij Steenokkerzeel VO, rekkenvuller in de Brico, verkoper van projectoren en journalist, richt in 1992 met Michel De Coster de rockgroep De Mens op. Dàt avontuur – het loopt nog steeds – wordt beter verteld op www.demens.be. Feit is dat Frank in 1995 een eerste voorzichtige solostap zet met de mini-cd “Solo bij u thuis” (uitverkocht en niet meer verkrijgbaar), en in 2009 het volwaardige – en schitterend onthaalde – solodebuut “Frank Vander linden” uitbrengt.

Al de rest staat in de roddelpers. Of niet.